Γιατί ο γάμος κάνει καλό στην υγεία;

gamos

Αν και τα δεδομένα είναι λίγα, ένας ευτυχισμένος γάμος μοιάζει να έχει θετική επίδραση σε ποικίλα θέματα υγείας. Η πνευματική υγεία είναι αυτή που ξεχωρίζει. Οι παντρεμένοι άνδρες έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης και μεγαλύτερες πιθανότητες ικανοποίησης στη ζωή μετά τη σύνταξη απ’ ό,τι οι ανύπαντροι. Η έγγαμη ζωή είναι συνδεδεμένη με καλύτερη γνωστική λειτουργία, μειωμένο κίνδυνο για νόσο Alzheimer, βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου και καλύτερη εξέλιξη στους νοσηλευμένους ασθενείς. Αντίθετα, η χηρεία αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες.

Οι καλοί γάμοι, λοιπόν, προάγουν την υγεία και τη μακροζωία, αλλά οι πιεστικοί και διαλυμένοι γάμοι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά στους άνδρες. Γιατί; Γιατί ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, ειδικά των ανδρών; Οι εξηγήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Βιολογική, Συμπεριφορική και Ψυχολογική. Οι βιολογικές εξηγήσεις επικεντρώνονται στο στρες. Οι πολεμικές συγκρούσεις παράγουν αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, που ανεβάζουν την πίεση. Το στρες στον γάμο επίσης πυροδοτεί την παραγωγή κυτοκινών, μικρών πρωτεϊνών που κινητοποιούν τον φλεγμονώδη χείμαρρο.

Η φλεγμονή τελευταία αναγνωρίστηκε σαν επικίνδυνος παράγοντας για την καρδιά και οι χωρισμένοι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών από τους παντρεμένους. Οι συμπεριφορικοί παράγοντες δεν είναι λιγότερο σημαντικοί. Οι ανύπαντροι, χωρισμένοι και χήροι δεν τρώνε τόσο καλά, όσο οι παντρεμένοι. Γυμνάζονται λιγότερο και καπνίζουν περισσότερο, πίνουν υπερβολικά και εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Αντιθέτως, οι παντρεμένοι είναι πιθανότερο να κάνουν τακτικά ιατρικές επισκέψεις και ωφελούνται από το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης.

Όμως, ενώ οι ηλικιωμένοι που ζουν με τη σύζυγο απολαμβάνουν καλύτερη προληπτική ιατρική σε σχέση με αυτούς που μένουν μόνοι, οι μεγαλύτεροι που ζουν με ενήλικο παιδί δεν απολαμβάνουν καλύτερη περίθαλψη. Η μοναξιά, η κατάθλιψη και ο κοινωνικός αποκλεισμός συμβάλλουν επίσης στο υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με το πένθος, το διαζύγιο ή την εργένικη ζωή.

Μια μελέτη του Harvard ανέφερε πως οι κοινωνικά αποκλεισμένοι άνδρες έχουν 82% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιά σε σχέση με τους άνδρες που έχουν ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Ερευνών της Νέας Αγγλίας ανέφερε πως οι άνδρες σε ποσοστό 66% βασίζονται στις γυναίκες τους για την πρωτογενή κοινωνική τους στήριξη: μόνο το 21% βασίζεται σε άλλους ανθρώπους και 10% δεν έχει τέτοιου είδους στήριξη.

Προφανώς, η έλλειψη της συζύγου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποκλεισμού του άνδρα. Προοπτικές Πολλοί άνδρες παντρεύονται από αγάπη, κάποιοι για τα λεφτά και άλλοι για ποικίλους προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, λίγοι έχουν παντρευτεί από υγεία. Θα ‘πρεπε αυτό να αλλάξει; Όχι. Οι ευτυχισμένοι παντρεμένοι άνδρες μπορούν να προσθέσουν και την υγεία στους λόγους για τους οποίους ευχαριστούν τις γυναίκες τους. Απ’ την άλλη, οι δυσαρεστημένοι έγγαμοι καλό θα ήταν να συνεργαστούν με τις συζύγους τους για να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν τη σχέση τους.

Όμως, αντί να παντρεύονται για την υγεία, οι ανύπαντροι θα έπρεπε να επανακτήσουν κάποια οφέλη στην υγεία που τους λείπουν. Αυτό σημαίνει σοφότερες επιλογές για τη διατροφή, την άσκηση, το αλκοόλ και άλλους παράγοντες υγείας. Σημαίνει να επισκέπτεστε τον γιατρό σας ακόμα κι αν δεν σας σέρνει η γυναίκα σας και σημαίνει να ψάχνετε τρόπους να μειώσετε το στρες και να συνδέεστε με τους άλλους σε κοινά υποστηρικτικές σχέσεις. Μπορεί να μην έχετε έκπτωση από την εφορία λόγω γάμου, όμως θα βελτιώσετε την υγεία σας.

www.emas.gr

Πηγή: health.harvard.edu

Ειδήσεις

Νυφικα στην παραλια για το 2018

07-09-2017 Hits:1333 Ειδήσεις nantina

Νυφικα στην παραλια για το 2018

Νυφικά φορέματα στην παραλία της Βάρης παρουσίασε και εφέτος η ΝΑΝΤΙΝΑ, στα πλαίσια του Wedding To Be In Syros Vol.2. Ακόμα μια υπέροχη διοργάνωση από την εταιρεία DOUNAVIS GROUP, που...

Read more

Celebrity News

Εκρηξη: Celebrity Γαμοι Στην Ελλαδα

11-07-2017 Hits:3339 Celebrities nantina

Εκρηξη: Celebrity Γαμοι Στην Ελλαδα

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας που άνοιξε ο χορός των γάμων των επωνύμων ης Ελληνικής Showbiz. Η Δούκισσα Νομικού και ο Δημήτρης Θεοδωρίδης ήταν οι πρώτοι που αποφάσισαν να ενωθούν με...

Read more

Προτάσεις

Νυφικα 2018

07-06-2017 Hits:3432 Προτάσεις nantina

Νυφικα 2018

Νυφικα 2018. Οι καλύτερες τάσεις που παρουσιάστηκαν εως σήμερα στις Ευρωπαικές πασαρέλες για την νυφική μόδα του 2018. Τα φτερά, τα πέπλα και οι κάπες (άλλες φορες σαν μπολερό ή άλλες...

Read more

Real Weddings

Real Wedding : Γιωργος & Σοφία

22-02-2017 Hits:2201 Real Weddings nantina

Real Wedding : Γιωργος & Σοφία

Φωτογραφίες απο τον Γαμο μας 17 Σεπτεμβρίου. Γιωργος - Σοφια και το τελειο νυφικο μου..!!!!       Περισσότερες εικόνες εδω   Κράτα το

Read more

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

- Ερμού & Ευαγγελιστρίας 7,(Κέντρο Αθήνα)

  Τηλ., 212 1050348, 6986720794

- Αρετής 47, Άγιοι Ανάργυροι

  Τηλ. 210 2693898, 2102624174

- Αγίου Μελετίου 77, (Πλ.Αμερικής)

  Τηλ.6986720794, 210 8660935

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Nantina's Facebook Page Official Nantina Twitter Page Google Plus NANTINA 
 Youtube Channel with Nantina videos  Pinterest Nantina Page